Vyhledat
mirkamirka9

Tři roky od evakuace Kábulu: Jak se daří afghánským tlumočníkům tady i tam

Mezi 15. a 17. srpnem si připomínáme tři roky od dramatického stahování spojeneckých sil z Afghánistánu. Události, které následovaly, zanechaly hlubokou stopu nejen v myslích vojáků, diplomatů a dalších zúčastněných, ale především v životech afghánských tlumočníků a spolupracovníků, kteří riskovali své životy pro Českou republiku. Jak se jim dnes daří?

Zapomenutí hrdinové v Afghánistánu

Bohužel, ne všichni tlumočníci a spolupracovníci měli to štěstí být evakuováni. Mnozí z nich dnes žijí v otřesných podmínkách, ukrývají se před Talibanem, který je bezohledně pronásleduje.

Spolek VLČÍ MÁKY zůstává v kontaktu s 11 armádními tlumočníky, dvěma spolupracovníky české armády a dvěma zaměstnanci někdejšího českého velvyslanectví. Jejich seznam předal ministryni obrany, ministrům vnitra a zahraničních věcí. #zachrantetlumocniky

Tyto rodiny žijí ve strachu, musí neustále měnit místo pobytu, zatímco jejich příbuzní čelí domovním prohlídkám a vydírání. Někteří z nich se pokusili uprchnout do sousedních zemí, jako je Pákistán a Írán, ale ani tam neunikli problémům.

Jedním z nejpalčivějších příběhů probíhajících právě teď je osud rodiny tlumočníka, kterého čeští vojáci znají pod jménem "Karel". Tato rodina před pár měsíci prchla do Íránu, kde nyní žije s prošlými vízy a pasy, a čelí hrozbě deportace, pokud nezaplatí tamním úřadům částku odpovídající 60 000 korun. Tento příběh není ojedinělý a ukazuje, jak zoufalá je situace těch, kteří zůstali v Afghánistánu nebo se pokusili uprchnout.

Integrace evakuovaných v České republice

Ti, kteří měli to štěstí a byli evakuováni do České republiky, čelí jiným výzvám. Spolek VLČÍ MÁKY s těmito rodinami udržuje úzký kontakt a pomáhá jim v mnoha oblastech života.

Pomáháme jim nejen s materiálními potřebami, ale také s integrací do české společnosti.

V rámci programu Rozvozenky od února rozvážíme potravinovou pomoc nejen českým válečným veteránům v tíživé situaci, ale právě i afghánským rodinám s dětmi a seniory.

Vzdělání jako cesta k integraci

Velký důraz klademe na vzdělání potomků evakuovaných tlumočníků. S radostí jsme loni pomohli dvěma studentům získat vysokoškolské stipendium na Newton University, a letos jsme podali žádosti na nadační fond o další tři stipendia pro jednu dívku a dva chlapce. Těší nás, že mladí lidé, kteří vyrůstali v tak složitých podmínkách, mají nyní možnost získat kvalitní vzdělání a naplnit své sny.

Zároveň se zaměřujeme na podporu manželek, matek a sester tlumočníků, které mají ztížený přístup na pracovní trh kvůli nedostatečnému vzdělání. Právě jsme pro ně spustili kurzy šití, které jim mají pomoci najít uplatnění. Na druhé straně se mezi mladšími ženami najdou i vysokoškolsky vzdělané absolventky, které by se rády vrátily ke svému oboru, ale zatím jim brání nedostatečná znalost českého jazyka.

Jazykové kurzy pro lepší budoucnost

Jazyková bariéra se ukázala být jednou z největších překážek pro integraci afghánských tlumočníků a jejich rodin. Kurzy českého jazyka byly po příjezdu těchto rodin přehlceny ukrajinskými uprchlíky, což komplikovalo jejich přístup k výuce. Proto jsme vytvořili intenzivní večerní kurz češtiny, který je navržen speciálně pro potřeby afghánských tlumočníků. Tento kurz má rozsah 300 hodin a je zakončen zkouškou na úroveň B2, což je klíčové pro jejich integraci do české společnosti a případnou žádost o občanství. Oslovujeme různé nadace, aby nám pomohly kurz zrealizovat.

Naše poslání pokračuje

Spolek VLČÍ MÁKY vidí v bývalých armádních tlumočnících nejen naše spolupracovníky, ale také naše veterány. Pomáháme jim ve všech oblastech, ve kterých podporujeme české vojáky, a přestože integrace cizinců byla pro nás novou disciplínou, činíme maximum pro to, aby se tito lidé mohli stát plnohodnotnými členy naší společnosti. Velmi si vážíme spolupráce s afghánskou komunitou v Česku a dalšími organizacemi (zejm. SIMI a Nadační fond Gratia), které nám pomáhají tuto misi naplnit.

Nadále se budeme snažit těmto lidem poskytovat podporu a bojovat za jejich práva, dokud nebudou v bezpečí a žít důstojný život.

Můžete nás v tom podpořit přes www.darujme.cz/zachrantetlumocniky

207 zobrazení