top of page
Vyhledat
mirkamirka9

Co trápí veterány: Nedostupné rekvalifikace

Aktualizováno: 16. 9.

Rekvalifikace jsou jedním z klíčových nástrojů, které mohou veteránům usnadnit přechod do civilního života. Přesto se mnoho vojáků, resp. válečných veteránů, setkává s komplikacemi a opouští armádu bez jakékoli podpory. Se souhlasem jednoho z takových zveřejňujeme jeho dopis adresovaný Spolku VLČÍ MÁKY. Následně jej rozebereme.


Tento případ ukazuje, jak mohou současná pravidla komplikovat přístup k rekvalifikacím pro veterány, což ve výsledku ztěžuje jejich návrat na trh práce. Shrňme si, kde jsou hlavní nedostatky stávajícího systému.


Klíčové problémy v systému rekvalifikací

Časové omezení nároku na rekvalifikaci

Současný systém vyžaduje, aby voják rekvalifikaci dokončil ještě během svého závazku v armádě. Jak vidíme z konkrétního případu, nemusí na to stačit ani více než rok. Přitom mnoho vojáků se dozví, že jim nebude prodloužen závazek, třeba jen 4-6 měsíců dopředu.

Řešením je prodloužení doby, po kterou má voják nárok na proplacení rekvalifikace, i po skončení jeho závazku u armády.

Nedostatek informací

Mnoho vojáků, zejména v nižších hodnostech, nemá dostatečné informace a shání si je na poslední chvíli. Rozsah podpory armády a státu, podmínky či časové lhůty pro podání žádosti – to vše zůstává pro mnoho vojáků nejasné. Pohledem na stránku Ministerstva obrany zde a zvláště na jeho metodickou pomůcku napsanou zcela formálním jazykem je zjevné, proč veteráni informacím nerozumí.

Řešením jsou přehledné a aktuální informace dostupné každému vojákovi již od počátku služby, přes výroční školení, až po konzultace s personalistou na útvaru.

Finanční překážky: Pro mnoho veteránů jsou rekvalifikační kurzy nákladné, a pokud neuspějí s žádostí o podporu od armády nebo Úřadu práce, nemají finanční prostředky na jejich úhradu.

Bohužel asi nebude v silách Spolku Vlčí máky založit speciální fond pro podporu profesního vzdělávání a rekvalifikací veteránů, ale mohl by to zvážit Vojenský fond solidarity. Ministerstvo by také mohlo s Úřadem práce uzavřít dohodu o doplácení nákladů nad rámec 50000, které poskytuje ÚP.

Parametry některých kurzů: Jak ukazuje konkrétní příklad, některé akreditované kurzy mohou být časově a organizačně náročné a nesplňují podmínky armády nebo Úřadu práce pro jejich proplacení.

Řešením je efektivnější spolupráce mezi Úřadem práce a Ministerstvem obrany, které by mělo své podmínky podpory nastavit tak, aby se nestalo, že nějaký typ rekvalifikace nesplní ani podmínky MO, ani ÚP.
Jiným řešením může být poskytnout všem vojákům před ukončením závazku paušální příspěvek na rekvalifikaci, bez dalších podmínek a byrokracie.

Organizace služeb a osobního času: V dopise to zmíněno není, ale je nasnadě, že pokud se voják rozhodne navštěvovat časově rozsáhlejší kurz, hraje klíčovou roli ochota velitele jej uvolnit ze zaměstnání, zejm. nechat na termíny výuky čerpat náhradní volna a dovolenou. Intenzivní vzdělávání o víkendech je velkou zátěží pro rodinu vojáka a chybějící odpočinek se může negativně projevit zase v jeho pracovním výkonu.


Závěr

Rekvalifikace jsou pro válečné veterány důležitým krokem při přechodu do civilního života, k tématu se proto budeme určitě vracet. Pomůže nám, když se s námi podělíte o Vaši osobní zkušenost. Obraťte se na nás i pokud máte zájem o více informací nebo byste rádi pomohli veteránovi - autorovi dopisu výše.



147 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

1 Comment


banana game is an idle clicker game where players just need to click to collect ripe bananas. The game is light entertainment with the main goal of collecting as many bananas as possible, thereby upgrading and expanding the garden. Players can automate the banana harvesting process by purchasing upgrades, allowing the banana garden to operate even when not participating. Upgrade features help speed up harvesting, unlock different types of bananas and bring a feeling of constant growth. Banana Game is suitable for players who like the clicker genre, providing a relaxing but equally attractive experience as players continuously achieve new goals.

Edited
Like
bottom of page